Friday, August 6, 2010

aDa FaHaM~?!

Wildlife Sanctuary - Lanjak Entimau tidak dibuka untuk tujuan pelancongan/rekreasi/riadah. Ia hanya dibuka untuk tujuan konservasi/conservation dan research/penyelidikan sahaja. Harap maklum. Tertakluk dalam ORDINAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR 1998. Jika anda menceroboh masuk, ANDA BERSALAH.

Lanjak – Entimau Wildlife Sanctuary. Sapa-sapa orang yang kerja baru di bidang perhutanan di Sarawak, cuba mengelakkan diri dari diposting ke tempat ini. Lanjak- Entimau adalah nama 2 buah bukit yang paling tinggi dalam kawasan wildlife sanctuary ini, iaitu Bukit Lanjak dan Bukit Entimau. Bukit Lanjak boleh diakses dari station Ulu Engkari manakala bukit Entimau boleh diakses dari station Ulu Mujok. Di puncak Bukit Lanjak juga dipasang satu ketika dulu sebuah repeater untuk radio call yang membolehkan radius komunikasi telefon radio lebih jauh. Orang ingat, Lanjak Entimau adalah SATU jak...tapi, sebenarnya 3...dan akan bertambah dalam perancangan masa depan.


Ng. Bloh Ranger Station

Hostel @ BRS - For Visitor And Researcher. Currently used by Staff since May 2nd disaster.


NEW Landing Pad. Belakang ya ranger post lama. Tempat diam mekorg satu ketika dolok sebelum bencana May 2nd.


Aerial view of LEWS HQ @ Ng. Bloh, Ulu Katibas, Song.



V-SAT. Main communication method @ BRS.



Main Office @ BRS. Also got another 2 at SRS & JRS.

Also called:

· Lanjak Entimau

· Ulu Katibas

· BRS

· NBRS

· Bloh R.S

· LEWS HQ (Headquarters kepada 3 Sub-Station Lanjak Entimau yang lain)

· LEWS

· Bloh

· Nanga Bloh

· Station Ulu Katibas

· Katibas

· Centre Of Excellent for Plant Research

· Centre Of Excellent

How to get there?

1. Easily start from sibu, beli tiket express boat not later than 8.30am to Song. Perjalanan mengambil mana 2-2 jam 30minit dari sibu ke song.Sampai song, perahu SFCSB menunggu disana dan berangkat dari jeti song ke ulu katibas. Pastikan STAF SFC di Ng. Bloh tahu bila nak menjemput anda di Song. Pastikan anda telah membeli bekalan yang cukup di pekan kecil Song ini, atau anda telahpun membelinya di Sibu. Remember, the harder acces to the town, the harder you can hold your pocket. Tidak digalakkan berangkat ke Ulu katibas lebih dari pukul 1200 tghari. Kerana kemungkinan malam baru sampai di Ng. Bloh. Jika tidak, penginapan hotel di Song juga ada pada rate RM40-RM50. (Katibas Inn, Mesra Inn, Suka Ramai Inn) No telefon katibas Inn: ..................... Perahu panjang kayu digunakan kerana kebolehannya menempuh keadaan sungai yang berbatu di ulu. Fibreboat is not applicable kerana mudah pecah. Perjalanan mengambil masa 6-8 jam dari song ke ulu katibas – on 30hp outboard engine. Remember to prepare your sunblock at least SPF50+ or ur raincoat, cap, hat, long sleeve, jacket, MP3/MP4 player, fully recharged.

2. Jika sekarang anda berada di Ng. Ju ranger station, anda boleh juga pergi ke Station Ng. Bloh ini. Dari stesen Ng. Ju, radio call atau berjanji dengan staff dari Ng. Bloh untuk mengambil ada pada tarikh tertentu di Ng. Menyarin. (Nanga bermaksud simpang sungai) . Jika confirm, anda akan menggunakan perahu panjang ke ulu sungai Mujok sehingga ke Nanga Semawang. Perjalan menggunakan perahu adalah kira-kira 2jam. Seterusnya, perahu akan ditinggalkan di perhentian ini. Seterusnya, berjalan kaki menghulu sungai ... (Menghulu sungai means u’re going up river) perjalanan menghulu sungai berhenti di satu pendakian, dinamakan Genting Anding. Anda akan mendaki bukit ini sehingga ke puncak dan turun saja, sehingga anda sampai di nanga menyarin. Perjalanan dari Ng. Semawang ke ng. Menyarin mengambil masa 3-4jam bergantung kepada cuaca, ketinggian paras air, dan stamina anda J. Dari Ng. Menyarin bermakna anda telah sampai di sungai katibas. Carilah org yang mengambil anda yang tela berjanji. Jika ada...bagus, ada perahu untuk turun ke Ng. Bloh, kira-kira 25minit, sampailah. Jika tidak, bermalamlah sampai ada orang lalu, tumpang lah sekali. X pun, buat rakit. Beranyut ke hilir...ada laa dalam2 jam. Tapi ingat, anda berada di kawasan sanctuary, tidak dibenarkan memotong atau mengambil hasil hutan.

3. Jika anda berada dimana2 tempat di dunia, nak shorcut ke Ng. Bloh, pastikan ada duit, sewa satu helicopter. GPS location utk mendarat: N01°38.799’, E112°16.503’. Tempat terdekat refuel adalah di Sri Aman atau Kapit.

Other Info:

This station is fully operated by Diesel Engine Generator. (August 2010 – Still Under Repair) Operating hour 6-10pm. 3 litter per hour.

Radio call boleh relay ke Samajaya Nature Reserve – Kuching, Batang Ai NP – Sri Aman, Lubang Baya Ranger Station – Batang Ai, Ng. Ju Ranger Station, Ng. Segerak Ranger Station. Every Monday, Wednesday and Friday (8.00am – 8.30am / 4.00pm – 4.30pm) Silap haribulan, siaran indonesia dan siaran toke balak akan turut berkumandang.

Station lanjak entimau ini mempunyai V-Sat. (Very Small Apature Terminal) yang digunakan untuk berkomunikasi. Bermakna anda boleh melayari internet di sini dengan kepantasan 512kbps ke 1Mbps. Walaubagaimanapun, tidak semua web boleh dibuka kerana server utama dikawal oleh bahagian IT sarawak forestry corporation di Sibu dan Kuching. Jangan nak mimpi nak download movie guna torrent,jagan nak mimpi buka youtube atau main mafia war. jangan nak mimpi nak ber-webcam guna YM. However, still ada alternatif, u can use Skype utk webcam n chat. Web-base YM untuk berYM- limited for chat only – see ur yahoo email pages.

Naik saja perahu di ke ulu, kira-kira 20 minit, telefonlah orang tersayang anda untuk say bye-bye for a while. After 20mins naik perahu ke ulu, celcom hanya dapat menemani anda sampai satu tahap saja.Pastikan anda menapau makanan di pekan Song, untuk bekalan di tengah-tengah perjalanan separuh hari anda.

Penempatan terdekat adalah 45 minit dari ulu ke hilir – Rh. Sapai. Klinik Ng. Chemanong adalah yang terkekat adalah 1 jam 20 minit ke hilir. Sekolah terdekat adalah 1 jam 20 minit ke hilir. Dan pekan terdekat adalah Song, 5 jam ke hilir. *Menggunakan Perahu*



Ng. Ju Ranger Station

Ulu Sungai Mujok, berlatarbelakangkan sekolah rendah.


Kuarters untuk staf & pelawat, dilihat dari belakang


Signboard di Ju R.S

Also called:

· Lanjak Entimau

· Ulu Sungai Mujok

· Ulu Mujok

· Mujok

· Nanga Ju

· Ex-LEWS HQ

· Station Mujok

· Julau

How to get there?

1. Got your own car? Or transport? Just drive anywhere from sarawak to Julau. Julau (N02°01.490’, E111°55.188’)? A small town between sarikei and sibu. Sampai jak di Julau, ingatlah untuk membeli bekalan yang cukup. Sampai jak di julau, you can continue drive to Ng. Entabai. Di Julau, pastikan siap menapau makanan untuk bekal dalam perjalanan. Not forget to call ur luv one here...sebab perjalanan ke Ng. Entabai kelak, xda line k? Heheh...

Nanga entabai will be the last stop for your car. Sapa nak jaga kereta you sana? Sampai di Ng. Entabai, should be ada perahu SFCSB menunggu anda disana – jika anda manage perjalanan dengan baik...and ready for 3-6hrs longboat journey. Tidak digalakkan berangkat ke Ulu Mujok lebih dari pukul 2 petangi. Kerana kemungkinan malam baru sampai di Ng. Ju. No cheap hotel at Julau or Entabai. Perahu panjang kayu digunakan kerana kebolehannya menempuh keadaan sungai yang berbatu di ulu. Fibreboat is not applicable kerana mudah pecah. Remember to prepare your sunblock at least SPF35+ or ur raincoat. J , cap, hat, long sleeve, jacket, MP3/MP4 player, fully recharge. Sungai disini lebih kecil dari Sg. Katibas dan atasnya lebih tertutup, tidak begitu panas. Tetapi, perahu nya lebih kecil, anda mungkin basah bila terkena percikan air.

2. Sikda kereta dik mpun? No problem. U can still be there. Be at either Sibu or Sarikei – easiest. Dari sibu, bangun awal pergi ke market basah warna hijau. hire a van with cost of RM10 per person to Julau not late than 9.00am. Jika dari Sarikei, ada van pukul 6.00 pagi dan bas 9.10 pagi. Destinasi adalah J.U.L.A.U. Bas = RM7.80 Van = RM10.00. Seterusnya, sampai di Julau, pastikan siap menapau makanan untuk bekal dalam perjalanan. Jangan lupa bekalan anda di ulu nanti.

3. Jika anda berada dimana2 tempat di dunia, nak shorcut ke Ng. Ju, pastikan ada duit, sewa satu helicopter. GPS location utk mendarat: N01°42.793’, E112°04.823’.

4. Jika anda berada di Ng. Bloh sekarang, anda boleh pergi ke Ng. Ju. Caranya, rujuk cara dari Ju-Bloh dan terbalikkan rentak perjalanan. *Red Paragraph* .. Mok ku crita juak meh? Senang jak. Dari Ng. Bloh, pergi ke hulu guna longboat sampai ke Ng. Menyarin. Naik bukit menyarin...kira-kira 30 minit mendaki jak kerja. Then, turunnnnnnnnnnnnn jak bukit ya sebelah nya. Jalan kaki kira-kira 3-4 jam, sma juak. Then..turun jak pergi hilir, ikut sungai mujok ya. Sampe di Ng. Tekalit, kan da bot sia.. kalau dah janji la...heheh....turun jak pg hilir , sampai laa Ng. Ju. Ada la dalam 1 jam setengah.

Other Info:

Station ini berdekatan dengan rumah panjang dan sekolah. Urgent? Perlukan komunikasi? Boleh laa minta tolong cikgu di sekolah SK Ng. Ju untuk akses internet. Heheh...Standby jak tuak atau oranjeboom.




Ng. Segerak Ranger Station

Batang Ai lake.



Way upriver to Ng. Talong. Fast flowing rapid.



Jetty @ Rh. Bada, Ng. Talong, Ulu Engkari.



Another way upriver to Ng. Segerak R.S. Pushing the boat through rapid.



Nanga Segerak Ranger Station


Also called:

· Lanjak Entimau

· Ulu Engkari

· Lubok Antu

· Jiran Batang Ai National Park

· Station Ng. Segerak

· Station Ulu Engkari

How to get there?

1. Easier from Sri Aman. From Sri Aman go to Batang Ai Dam (Batang Ai Hydroelectric) at Lubok Antu. Driving or using public transport. Boh lupa, singgah di pasar Sri Aman atau pasar Lubok Antu sebab mok beli ration makanan atau tapau makanan untuk perjalanan anda. Remember, memakan masa satu malam untuk sampai ke Station Segerak.Bila sampai jak Batang Ai Dam (Pastikan dah buat temu janji dengan staff contract 2 bulan dari Ng. Segerak untuk menjemput anda) ada laa org dari Ng. Segerak menunggu anda. Then, naik laa perahu. Mok pergi tempat tok paling thrill... standby jak sluar pendek. Iboh gago nak bersunblock. Xda reti nya...kompem basah bila masuk Ng. Engkari. Mula-mula jak aman dan tenang sebab naik perahu melalui tasik batang ai ya... (empangan hidroletrik) kira-kira 1 jam. After 1 jam yang aman, mulalah perjalanan yang ekstrim. So, be prepare utk tolak perahu, turun dari perahu. Bla..bla..bla...sampai laa kira-kira 3 jam, baru lah anda sampai....err...di Rh. Bada, Ng. Talong. Rumah panjang paling last di Sungai Engkari. Selalunya, bermalam di rumah Tuai Rumah. Next day, baru laa anda boleh meneruskan perjalanan lagi ke Ulu Engkari, sampai laa di station. Kira-kira 2 jam. Anda boleh memilih untuk jalan kaki dari Rh. Bada atau naik perahu. Pilihan anda, jalan kaki, sama-sama penat. Naik perahu, yang bawak perahu jak yang penat.

2. Using public transport? Hahah...ku mok crita apahal?? Sbb aku asal orang Sri Aman. Ku ada keta dirik mpun...senang laa ku pegi. Remember.... Other Info:

Pastikan stamina anda cukup jika nak trekking ke dalam kawasan Ulu Engkari. Reason? Kenapa Hidroletrik dibina di hilir Sg. Engkari? Jawapannya.. Sebab air nya deras, dan kawasan disini berbukit. Stamina... Berhenti Merokok.. TQ...

Station yang paling aman, dan paling senang didiami. Kurang kerengit dan tidak panas. tapi nyamuk gemok2..

*rupabentuk perahu untuk ketiga-tiga station adalah berlainan mengikut keadaan sungai/kawasan. Bermakna setiap perahu ada kebolehan dan kekurangan yang tersendiri.

See Ya Later~!!


Quotes:

A: Ada jalan kah pergi lanjak entimau?

B: Ada.... jalan kaki...

A: Berapa lama?

B: 4 bulan. Mau kah?

A: Babi!!

1 comment:

Dewa said...

Kawan..mauk tanyak ckit macam mana mauk pergi Lanjak entimau dari song?siapa yang patut saya kontek?ada number dia?thank u..